Четверг, 28.03.2024, 14:57
| RSS
Меню сайта
Разделы новостей
Аналитика [166]
Интервью [560]
Культура [1586]
Спорт [2558]
Общество [763]
Новости [30593]
Обзор СМИ [36362]
Политобозрение [480]
Экономика [4719]
Наука [1795]
Библиотека [414]
Сотрудничество [3]
Видео Новости
Погода, Новости, загрузка...
Главная » 2008 » Июль » 28 » Вірменин Ваан Арцруні повернув світу ассірійську музику
Вірменин Ваан Арцруні повернув світу ассірійську музику
15:04

Незабаром у США та Австралії вийдуть два альбоми вірменського рок-музиканта Ваана Арцруні, створені на основі ассірійської духовної несторіанської музики.

 

Вірменський рок-музикант видав 8 дисків, записав чимало саундтреків для документальних та анімаційних фільмів, а також випустив кілька сольних DVD.

 

В доробку музиканта – інструментальна і камерна музика, виконання рок-композицій у супроводі симфонічного оркестру разом з Artsruni Project. А минулого року він узявся за обробку ассірійської духовної  несторіанської музики, записавши два альбоми, що незабаром вийдуть у США та Австралії.

 

Про все це Новинареві розповів сам Ваан Арцруні на другий день після свого концерту, який відбувся у найстарішому єреванському рок-клубі STOP.

 

Ваане, то чому саме ассірійські духовні співи?

 

Ассірійці, так само як греки та вірмени, у 1915 році потерпіли від геноциду в Туреччині. Ассірійська діаспора дуже сильна, а церква – одна з найдревніших, їхній музичній традиції – півтори тисячі років, але їхні співи жодного разу не записувались. Тому ми запросили священиків й записали близько 6 годин музики: усю божественну літургію від Хрещення до Воскресіння.

 

Яку музику слухають вірмени сьогодні?

 

Серед вірмен популярна музика — рабіз. Це поняття, корені якого сягають совкового робітничого мистецтва, коли при кожному радянському ресторані був колектив, що веселив народ. Рабіз - це музика для танців, це поп-фолк, який має прикладне значення й пов’язаний з поглинанням їжі, нестримними східними радостями, танцями. 

 

Крім того, вірмени слухають музику, яка має зв’язок сучасною та класичною вірменською поезією. Ця музика не є масовою, і в силу цього не дуже доступна в хорошому значенні цього слова. Є ще сегмент, близький мені - рок-музика, яка бурхливо розвивається завдяки клубному руху. Ще є підліткова англомовна рок-музика, пов’язана з американським роком, і „попса”. 

 

В Україні звання народного артиста можуть дати російському виконавцю. Чи можливе таке у Вірменії?

 

У Вірменії є один приклад, коли звання дали Шарлю Азнавуру. Він – французький шансоньє, тобто своєю творчістю він ніяким боком не пов’язаний з вірменською культурою. Але останнім часом це звання почали давати людям, які не заслуговують на нього. Втім, щоб присвоїли [званная народного] артисту з іншої країни, такого немає.

 

Чи знайомі ви з українським роком?

 

Я чув [Олега]Скрипку та його гурт «ВВ». Знаю один дуже серйозний український музичний колектив, який грає фольк-рок… А також про фестиваль у Шешорах. Із задоволенням взяв би участь у «Країні мрій», втім, все залежить від того, наскільки це входить в контекст прогресивної музики, року, фольк-року, що ми граємо. Загалом, мої знання про український рок нерегулярні. Просто не вистачає часу: коли я записував божественні літургії, не слухав жодної музики, оскільки це вибивало з колії.

 

Фольклорне начало [у музиці]є дуже важливим для мене, тому мені цікава скандинавська рок-музика, де червоною ниткою проходить нордична культура. А от у російській рок-музиці цього немає, якось розмазано у них це, не зрозуміло.

 

У Вірменії на пальцях можна перерахувати гурти, які серйозно переосмислюють фольклорний матеріал, але це більше підліткова музика.

 

Інтерв’ю - Ольга Жила
Категория: Обзор СМИ | Просмотров: 853
Календарь новостей
«  Июль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Ссылки
Статистика
PanArmenian News.am Noravank.am Деловой Экспресс Настроение Azg
Любое использование материалов сайта ИАЦ Analitika в сети интернет, допустимо при условии, указания имени автора и размещения гиперссылки на //analitika.at.ua. Использование материалов сайта вне сети интернет, допускается исключительно с письменного разрешения правообладателя.

Рейтинг@Mail.ru