Четверг, 25.04.2024, 02:25
| RSS
Меню сайта
Разделы новостей
Аналитика [166]
Интервью [560]
Культура [1586]
Спорт [2558]
Общество [763]
Новости [30593]
Обзор СМИ [36362]
Политобозрение [480]
Экономика [4719]
Наука [1795]
Библиотека [414]
Сотрудничество [3]
Видео Новости
Погода, Новости, загрузка...
Главная » 2008 » Сентябрь » 29 » У Києві відкрилась виставка "Вірменська діаспора в Україні: історія та сучасність"
У Києві відкрилась виставка "Вірменська діаспора в Україні: історія та сучасність"
17:16
Analitika.at.ua. Сьогодні о 12.00 у приміщенні Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (І поверх, вул. Володимирська, 22а) відбулось урочисте відкриття спільної українсько-вірменської виставки "Вірменська діаспора в Україні: історія та сучасність"

 

Виставку організовано національними архівними службами України та Вірменії за участі Посольства України у Вірменії та Посольства Вірменії в Україні відповідно до діючої двосторонньої Угоди про співробітництво між Державним комітетом архівів України та Національним архівом Вірменія в галузі архівної справи від 14 вересня 2007 року.

В експозиції виставки використано 36 документів Центрального державного історичного архіву України, м. Київ, Центрального державного історичного архіву України, м. Львів, Державного архіву в Автономній Республіці Крим, держархівів Донецької, Львівської, Одеської, Харківської, Хмельницької областей. 26 документів представлено Національним архівом Вірменії та Всеукраїнською асоціацією громадських організацій "Союз вірмен України". Документи розмішено за тематично-географічним принципом, що висвітлює географію розселення вірмен та заснування вірменських колоній в Україні. За документами, представленими на виставці, видано каталог.

Історичні документи з архівів Вірменії та України дозволяють прослідкувати не лише особливості побуту вірменських поселенців та їхню роль в економічному та культурному житті України, але й допомагають скласти широке уявлення про розвиток протягом багатьох сторіч дружніх взаємовідносин між українцями і вірменами. Проживаючи на території України протягом тривалого історичного періоду, вірменські діаспоряни змогли зберегти особливості своєї культури та національної самобутності, сповідували свою релігію, будували церкви та школи, мали власне судочинство та повсюдно самоорганізовувались у національні громади.

Так, серед документів, наданих Центральним державним історичним архівом України, м. Львів, привертають увагу підтвердна грамота Сигізмунда І щодо кодексу львівських вірмен від 5 березня 1519 р, та рішення польських королів щодо компетенції міської та вірменської юрисдикції (1510 р., 1563 р., 1578 р.). У фондах Центрального державного історичного архіву України, м. Київ можна знайти документи на дозвіл навчатися у вірменських училищах, переліки творів вірменською мовою, які дозволено використовувати як театральні вистави, відомості про земельні володіння, що належали вірменським церквам, та грамоти російських царів про дозвіл на торгівлю вірменським торгівельним компаніям.

У відкритті виставки взяли участь Голова Державного комітету архівів України Олександр Удод, відповідальні працівники Держкомархіву, директор Національного архіву Вірменії Аматуні Вірабян, заступник директора Національного архіву Вірменії Соня Мірзоян, відповідальні працівники Національного архіву Вірменії, Посол Вірменії в Україні Армен Хачатрян, представники вірменської діаспори, відповідальні працівники Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та туризму України, Міністерства закордонних справ України.

Категория: Новости | Просмотров: 1245
Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Ссылки
Статистика
PanArmenian News.am Noravank.am Деловой Экспресс Настроение Azg
Любое использование материалов сайта ИАЦ Analitika в сети интернет, допустимо при условии, указания имени автора и размещения гиперссылки на //analitika.at.ua. Использование материалов сайта вне сети интернет, допускается исключительно с письменного разрешения правообладателя.

Рейтинг@Mail.ru